Wat is de gulden snede?

Wat is de gulden snede?

Kunst

Misschien heb je wel eens van de gulden snede gehoord. Dit is een term die wordt gebruikt binnen de kunst maar ook bij bijvoorbeeld wiskunde. Zo geldt dat het langste lijnstuk in verhouding is tot twee kleinere lijnstukken.  De gulden snede is dus een speciale verhouding die evenwichtig en uniek is. De gulden snede werd vroeger gebruikt om de waarde van schoonheid te berekenen. Zo zie je de gulden snede ook terugkomen in de natuur, bijvoorbeeld in bloemen of planten. Verder is de Mona Lisa bijvoorbeeld in de verhoudingen van de gulden snede geschilderd en straal hierom ultieme schoonheid uit.

Het lichaam en de gulden snede

Naast de Mona Lisa is ook het menselijk lichaam verdeeld in dezelfde verhouding als de Mona Lisa. Dit is bijvoorbeeld terug te zien als men kijkt naar de vingerkootjes. Alle vingerkootjes staan in verhouding tot elkaar en vormen zo een goed geheel dat in evenwicht is. Een perfect lichaam voldoet dan ook aan de gulden snede, maar omdat iedereen in allerlei maten bestaat is dit perfecte lichaam lastig te vinden. Toch blijven de verhoudingen van het menselijke lichaam verbonden aan het gulden snede. Zo zijn de benen vaak in verhouding langer dan de romp en armen. Maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Dat maakt het leven juist interessant!

 

Kunst en de gulden snede

Dat veel kunstenaars geïnteresseerd zijn in de gulden snede blijkt al snel als men kijkt naar schilderijen, beelden, schetsen of andere vormen van kunst. Vooral in de renaissance was de gulden snede erg in trek. Veel kunstenaars en wetenschappers bogen zich over de ultieme verhouding van het leven en zo dus ook hun vak. Verder zijn sommige mensen hierdoor geïnteresseerd geraakt om verschillende vormen van de gulden snede te onderzoeken. Zo zijn er mensen die platonische lichamen analyseren omdat ook deze de gulden snede kunnen bevatten. Een platonisch lichaam is een regelmatige veelvlak omdat de vijfhoekige vlakken vaak verbonden zijn aan tal andere vijfhoekige vlakken en zo ontstaat er een vorm van vijfhoekige vlakken dat men een platonisch lichaam noemt.

 

De gulden snede in de architectuur

Ook in de architectuur wordt de gulden snede gebruikt. Om een voorbeeld te geven, vroeger bij de Romeinen werd deze verhouding al gebruikt. Hierdoor ontstond een evenwichtig gebouw dat zowel van binnen als buiten goed in elkaar zat. Het gebouw was stevig en mooi om naar te kijken. Je kunt hierbij denken aan Romeinse tempels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *